Nog geen CFTR-modulator?
Helaas is voor ongeveer 20% van de mensen met taaislijmziekte in Nederland nog geen medicijn beschikbaar dat de oorzaak van CF aanpakt (een CFTR-modulator). Ze hebben een zeldzame mutatie (zoals Alicha uit het filmpje hieronder had in 2019), of ze hebben een orgaantransplantatie ondergaan of ze zijn nog te jong. Daardoor wachten deze mensen met CF nog altijd op medicatie/een behandeling die echt het verschil maakt. Op deze pagina vind je onder het filmpje met Alicha meer informatie over ontwikkelingen en onderzoek voor wie nog niet in aanmerking komt voor een CFTR-modulator. We beschrijven hier ook hoe wij ons inzetten voor mensen die nog steeds niet kunnen beschikken over een CFTR-modulator. Helemaal onderaan lees je over gentherapie.
Mensen met zeldzame mutaties met die mogelijk WEL baat hebben bij CFTR-modulatoren
Sommige mensen met zeldzame mutaties kunnen baat hebben bij het gebruik van CFTR-modulatoren. Maar omdat deze mutaties niet betrokken waren bij de grote onderzoeken die zijn verricht, is er geen vergoeding mogelijk.
Voor deze groep lopen diverse onderzoeken, door ons geïnitieerd:
– het project ‘Kaftrioscreening’ als onderdeel van het HIT CF 3.0 programma. Luister hiervoor ook naar aflevering 8 van onze podcast Zout & zuurstof. Hierin vertelt Kors van der Ent (UMC Utrecht) meer over dit project en het testen van medicijnen op minidarmpjes.
– het HIT CF Europe project, waarbij andere CFTR-modulatoren worden getest in minidarmpjes. Bij een positieve reactie volgt in onderzoekverband (CHOICES-trial) een proefbehandeling. Zie ook de pagina op onze website.
Wat wij nog meer doen
De NCFS zet zich sinds de eerste CFTR-modulator (2015) in voor mensen die hiervoor niet in aanmerking komen. Sinds die tijd zijn we in discussie met Zorginstituut Nederland (ZiN) over de vergoeding van mensen die baat hebben bij een CFTR-modulator, ongeacht de mutaties die iemand heeft. Dit doen we met CF-artsen van de beroepsverenigingen van kinderlongartsen (NVK-SKL) en longartsen (NVALT). Samen pleiten we voor de juiste behandeling voor de juiste personen. Helaas hebben deze inspanningen nog geen concrete oplossingen opgeleverd. Dat voelt machteloos, machteloos tegenover het systeem. Want als een middel voor iemand werkt, waarom is dat niet voldoende voor vergoeding? We zijn er nog niet, dus gaan we door.
Mensen met zeldzame mutaties die niet reageren op CFTR-modulatoren
Tot deze groep behoren mensen met twee zogenaamde stopmutatieEen mutatie die helemaal geen CFTR-eiwit aanmaakt.s. Voor deze mensen is een ander soort medicijn nodig, omdat zij geen CFTR-eiwitHet chloridekanaal waarvan de werking verstoord is bij mensen met CF en dat belangrijk is voor een goede balans tussen water en zout (goed slijm) in ons lichaam. hebben. Er kan dus ook geen eiwit verbeterd worden met een CFTR-modulator. Verschillende type behandelingen zijn in ontwikkeling bij diverse farmaceutische bedrijven en de eerste onderzoeken vinden op dit moment plaats bij mensen met CF.
Jonge kinderen
Voor kinderen onder de zes jaar zijn CFTR-modulatoren vooralsnog beperkt beschikbaar. Ivacaftor (Kalydeco) kan worden voorgeschreven aan kinderen vanaf vier maanden met specifieke mutaties. Ivacaftor/lumacaftor (Orkambi) is geschikt voor kinderen vanaf één jaar met twee F508del-mutaties. Voor kinderen vanaf 1 jaar met één F508del-mutatie zijn nu onderzoeken bezig met elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor (Kaftrio). De resultaten hiervan worden in de tweede helft van 2023 verwacht.
Orgaantransplantatie
Mensen die een long-, lever-, of niertransplantatie hebben gehad, waren uitgesloten van de onderzoeken met elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor (Kaftrio). Dit medicijn zou namelijk effect kunnen hebben op de werking van de anti-afstotingsmedicijnen die mensen na een transplantatie gebruiken. Desondanks wordt er onderzoek gedaan naar het gebruik van het medicijn na een orgaantransplantatie. In de Verenigde Staten zijn al proefbehandelingen beschreven van kleine aantallen mensen, met wisselende resultaten. Onderzoek met grotere groepen moet meer duidelijkheid geven over de effecten en bijwerkingen bij mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan.
In Nederland is de KOALA studie gestart die onderzoekt of elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor (Kaftrio) bepaalde CF-klachten kan verminderen bij mensen die longgetransplanteerd zijn. Meer informatie hierover kun je vinden op onze pagina Deelnemen.
Gentherapieën
Wereldwijd onderzoeken diverse wetenschappers verschillende vormen van gentherapie, als mogelijke behandeling van de oorzaak van CF. Tot nu toe wordt het meeste onderzoek in laboratoria gedaan: in cellen van mensen met CF en bij dieren. Toch zijn er ook studies waarbij gentherapie wordt getest bij mensen. Er wordt gekeken naar de veiligheid en verdraagzaamheid van gentherapie. Bij deze studies wordt het middel via inhalatie ingenomen, hierdoor komt de gentherapie niet door je hele lichaam. Als deze studies succes hebben, wordt in vervolgstudies onderzocht hoe goed en hoelang de behandelingen werken. Bij goede resultaten worden deze therapieën vervolgens in grotere groepen mensen met CF onderzocht.
In ons HIT CF 3.0 programma zijn ook twee onderzoeken naar gentherapie opgenomen.
📽️ Bekijk de video en ontdek:
✅ Hoe gentherapie zich richt op de oorzaak van CF
✅ Welke technieken momenteel worden onderzocht
✅ Wat dit zou kunnen betekenen voor de toekomst van CF-behandeling
Dit animatiefilmpje is mogelijk gemaakt door Boehringer Ingelheim.
Nog meer weten over de laatste ontwikkelingen rondom gentherapie? Kijk hier ons webinar terug.
Over CF
Altijd op de hoogte zijn van nieuws over onderzoek, medicijnen, acties en evenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Inschrijven »Steun mensen met taaislijmziekte
CF is nog altijd een ziekte die niet te genezen is. Om dit te veranderen, is nog veel onderzoek nodig. Wij zetten ons in voor een langer en beter leven met CF. Geef jij ook om taaislijmziekte?
Doneren »