Luister jij naar je onderbuikgevoel?
Darmklachten zijn vervelend. Maar hebben ze ook invloed op je mentale gezondheid? Die vraag beantwoordden Amsterdamse onderzoekers . Uit hun onderzoek blijkt dat mensen met meer buikklachten vaker last hebben van angstige en depressieve klachten. Een goede reden om dus écht naar je onderbuikgevoel te luisteren! Lees hieronder meer over het onderzoek.
Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt dankzij de Corno Fonds Subsidie 2021 van de NCFS
Waarom is dit onderzoek belangrijk?
Mensen met taaislijmziekte (cystic fibrosis, CF) hebben niet alleen klachten in de longen, maar vaak ook last van gastro-intestinale klachten (GI-klachten). Dit zijn klachten van het spijsverteringsstelsel, zoals: buikpijn, verstopping of diarree.
Deze klachten kunnen erg vervelend zijn en zijn soms lastig of gênant om te bespreken met de behandelaar. Terwijl deze klachten grote invloed hebben op het dagelijks leven, het humeur en de algehele kwaliteit van leven. Dit onderzoek heeft dit beter in kaart gebracht.
Hoe is het onderzocht?
In samenwerking met Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden de Amsterdamse onderzoekers de ‘GI Symptom Tracker’, een vragenlijst over eten, ontlasting, buikklachten en medicatiegebruik.
De scores uit deze vragenlijst werden vergeleken met drie andere vragenlijsten:
- GAD-7 over angst
- PHQ-9 over depressie
- CFQ-R over kwaliteit van leven
In totaal vulden 51 mensen met CF (die in Amsterdam behandeld werden) de lijsten in: 41 volwassenen en 10 adolescenten (middelbare schoolleeftijd).
Wat waren de bevindingen?
De eerste stap: hoe vaak komen angst en depressie voor:
- 17% van de volwassenen had angstklachten.
- 9% van de volwassenen had depressieve klachten.
- Bij de adolescenten had niemand angstklachten, maar 2 van de 10 hadden wel depressieve klachten.
De tweede stap: is er een verband tussen GI-klachten en mentale klachten. Wat bleek?
- Mensen met meer buik- of ontlastingsklachten hadden vaker angstklachten.
- Hetzelfde gold voor depressieve gevoelens.
- En: meer GI-klachten gingen samen met een lagere kwaliteit van leven.
Wat betekent dit en hoe nu verder?
Buikklachten bij CF moeten serieus worden genomen. Deze hebben niet alleen invloed op het lichaam, maar ook op de mentale gezondheid.
Hiervoor is meer onderzoek nodig. In deze studie deden maar enkele jongeren mee en geen kinderen . Ook is nog niet duidelijk waarom deze klachten invloed hebben op het mentale welzijn — dat moet nog verder worden uitgezocht.
Wat nu al kan en van belang is: dat alle klachten bespreekbaar zijn met zorgverleners — zowel lichamelijk als mentaal. Want alleen dan kan passende zorg worden geboden.
Wil je meer weten?
Lees hier het volledige Engelse artikel.
Onderzoek
Altijd op de hoogte zijn van nieuws over onderzoek, medicijnen, acties en evenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Inschrijven »Steun mensen met taaislijmziekte
CF is nog altijd een ziekte die niet te genezen is. Om dit te veranderen, is nog veel onderzoek nodig. Wij zetten ons in voor een langer en beter leven met CF. Geef jij ook om taaislijmziekte?
Doneren »