BMI beïnvloedt longfunctie van kinderen met gezonde alvleesklier niet
De Body Mass Index (BMI)Een maat om te bepalen of je een gezond gewicht hebt, passend bij je lichaamslengte. heeft geen grote invloed op de longfunctieHoe goed de longen werken, vaak uitgedrukt in een percentage. Bij mensen met CF neemt de longfunctie langzaam af. Hierdoor hebben vooral volwassen met CF vaak een lagere longfunctie dan mensen zonder CF. van kinderen met taaislijmziekte (cystic fibrosis, CF) met een goedwerkende alvleesklier (en die dus geen enzymenEnzymen zorgen ervoor dat voedsel in de darm wordt verteerd en vervolgens opgenomen. hoeven te gebruiken). Deze conclusie trekken onderzoekers na het analyseren van gegevens uit de Amerikaanse CF Registratie. Dit betekent dat het bewaken van gewicht bij deze groep kinderen minder van belang is dan bij kinderen met een niet voldoende werkende alvleesklier.
Aanleiding
Uit meerdere onderzoeken onder mensen met CF blijkt dat een goed lichaamsgewicht belangrijk is voor een goede longfunctie. Maar de meeste van deze onderzoeken concluderen dit door te kijken naar mensen met CF die een verminderde werking van de alvleesklier hebben. Pancreasinsufficiënt wordt dat genoemd. De onderzoekers uit Amerika wilden onderzoeken of een goed gewicht net zo belangrijk is voor kinderen bij wie de alvleesklier goed werkt.
Hoe is het onderzoek opgezet?
De onderzoekers hebben de BMI en de longfunctie van 424 kinderen met een goedwerkende alvleesklier vergeleken met die van 7.849 kinderen met een niet goedwerkende alvleesklier. Deze gegevens zijn afkomstig van kinderen geboren tussen 1995 en 2010 en zijn opgevraagd uit de Amerikaanse CF Registratie.
Resultaten
- Kinderen met een hogere BMI hadden over het algemeen ook een hogere longfunctie. Maar, die beïnvloeding van BMI was veel minder sterk bij kinderen met een werkende alvleesklier dan bij kinderen waarbij dit orgaan niet voldoende werkt.
- En een lage BMI bij kinderen met een gezonde alvleesklier leidde niet tot een sterke afname van de longfunctie, terwijl dat wel zo was bij kinderen waarbij de alvleesklier niet voldoende werkt.
- Ook zagen de onderzoekers dat overgewicht bij kinderen met een goedwerkende alvleesklier juist gerelateerd was aan een lagere longfunctie.
Wat betekenen de resultaten?
De resultaten uit dit onderzoek suggereren dat het voor kinderen met een goedwerkende alvleesklier niet van groot belang is dat zij een (relatief) hoge BMI hebben. Dit haalt de druk af van gewichtstoename voor de kinderen zelf, hun ouders en behandelaars. Ook zou het loslaten van een streef-BMI kunnen helpen niet door te schieten naar overgewicht of zelfs obesitas (zwaar overgewicht).
Achtergrond
Dit bericht is gebaseerd op de wetenschappelijke en gemakkelijke samenvattingen die de onderzoekers hebben geschreven.
Onderzoek
Altijd op de hoogte zijn van nieuws over onderzoek, medicijnen, acties en evenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Inschrijven »Steun mensen met taaislijmziekte
CF is nog altijd een ziekte die niet te genezen is. Om dit te veranderen, is nog veel onderzoek nodig. Wij zetten ons in voor een langer en beter leven met CF. Geef jij ook om taaislijmziekte?
Doneren »