Een gezonde longfunctie betekent niet altijd gezonde longen
27 mei 2021
De meeste mensen met CF die een gezonde longfunctie hebben, vertonen toch tekenen van longziekte. Dit blijkt uit onderzoek dat is verricht in Spanje en Israël. De onderzoekers adviseren om ook bij een gezonde, normale longfunctie de longen van mensen met CF goed te blijven controleren.
Hoe is de studie uitgevoerd?
Aan de studie deden 89 mensen met CF mee, afkomstig uit Barcelona en Jeruzalem. Ze hadden allemaal een longfunctie van 80%* of hoger (FEV1Een maat voor de longfunctie, het volume dat iemand in één seconde uitblaast (FEV1), in verhouding tot de zogeheten gezonde populatie (leeftijdsgenoten met dezelfde lichaamslengte en van hetzelfde geslacht)., gemeten met een blaastest). Het bleek dat andere longmetingen wel afweken van normaal: 86% had te hoge LCILung Clearance Index, een methode om schade in de kleine luchtwegen te meten. Hierbij wordt gemeten hoe vaak je moet in- en uitademen om alle lucht in je longen te verversen. Als er weinig geademd hoeft te worden dan is de LCI-waarde laag wat betekent dat er weinig schade is.-waardes. 92% had anatomische afwijkingen op de CT-scanStaat voor Computertomografie en wordt gebruikt om, met behulp van röntgenstraling, de binnenkant van het menselijk lichaam zichtbaar te maken..
Ook had 21% een chronische infectie met de bacterie Pseudomonas aeruginosa. En in het jaar voordat de studie begon had 19% minstens één pulmonale exacerbatieOpvlamming van een infectie in de longen. waarvoor intraveneuze antibioticaAntibiotica die rechtstreeks in het bloed worden ingebracht met een infuus. behandeling nodig was.
*opmerking: internationaal wordt er over een normale longfunctie gepraat als de FEV1 90% of hoger is. In dit onderzoek is 80% als grenswaarde genomen.
Wat betekenen de resultaten?
Uit dit onderzoek blijkt dat de meeste mensen met CF en een normale longfunctie (op basis van de FEV1), toch duidelijk tekenen van longziekte hadden.
Mensen met afwijkende LCI-waardes of CT-scan-uitslagen, hadden meer kans op een chronische infectie met de bacterie Pseudomonas, op pulmonale exacerbaties en op intraveneuze antibioticabehandelingen dan mensen zonder afwijkende LCI of CT-scan. Dit zijn alle drie voorspellers van een afname in longfunctie.
Wat voegt dit toe aan wat al bekend was?
Uit eerdere studies is gebleken dat kinderen met CF, met een diagnose via de hielprikscreening, al afwijkingen in hun longen kunnen hebben in de eerste twee jaar van hun leven. Ook is bekend dat de LCI-waardes al afwijkend hoog kunnen zijn bij kinderen ouder dan twee jaar en zonder aantoonbare klachten.
De algemene gedachte is dat FEV1 het beste de ziekte-ernst van CF weergeeft bij volwassenen. Uit deze Spaans-Israëlische studie, bij met name tieners en volwassenen, blijkt dat juist niet. De onderzoekers concluderen dat FEV1 niet gevoelig genoeg is om alle afwijkingen van de longen te detecteren. Een goede FEV1 betekent daarmee niet altijd dat iemand goede longen heeft. Als dat wel wordt gedacht, kan dat o.a. leiden tot minder controles in het ziekenhuis en het minder trouw innemen van medicatie.
Aanbevelingen van de onderzoekers
De onderzoekers zouden graag zien dat er regelmatig LCI-metingen en CT-scans worden gedaan (CT-scan alleen bij afwijkende of verhoogde LCI, i.v.m. de radiologische straling). En dat er regelmatig wordt gecontroleerd op een infectie met de bacterie Pseudomonas, ook bij mensen met een normale FEV1. De onderzoekers adviseren om een nieuwe pseudomonasinfectie of een exacerbatie op tijd te behandelen. Ze verwachten dat alle suggesties samen longschade kan voorkomen of op z’n minst uitstellen.
Volgende stap
Wat uitgezocht moet worden is of vroegtijdige behandeling de afwijkende LCI-waardes en CT-scan resultaten kan verbeteren. En of vroege behandeling met CFTR-modulatorenMedicijnen die de oorzaak van CF aanpakken. longschade kan voorkomen of vertragen.
Meer informatie
Wil je meer weten, dan kun je de samenvatting van het artikel lezen of het bericht dat CF News Today erover schreef.
Onderzoek
Altijd op de hoogte zijn van nieuws over onderzoek, medicijnen, acties en evenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Inschrijven »Steun mensen met taaislijmziekte
CF is nog altijd een ziekte die niet te genezen is. Om dit te veranderen, is nog veel onderzoek nodig. Wij zetten ons in voor een langer en beter leven met CF. Geef jij ook om taaislijmziekte?
Doneren »