NCFS publiceert opnieuw in wetenschappelijk vakblad
17/11/2022
Een wetenschappelijk artikel publiceren is een belangrijk onderdeel binnen het onderzoeksvak. Het is een lang en arbeidsintensief traject, in dit geval bijna drie jaar. En lang niet elk artikel doorstaat het selectieproces. Domenique Zomer, onze Manager Onderzoek en Kwaliteit van Zorg, heeft onlangs – vanuit haar functie bij de NCFS – een wetenschappelijk artikel gepubliceerd.
Wat houdt een wetenschappelijke publicatie eigenlijk in?
Voor veel mensen buiten de wetenschap is het publiceren van wetenschappelijke artikelen een beetje een black box. In een notendop: er wordt een onderzoeksvraag geformuleerd. Vervolgens wordt er data verzameld en met behulp van statistiek geanalyseerd. Deze output wordt omgezet in een artikel dat antwoord geeft op de onderzoeksvraag. Dit artikel wordt vervolgens door andere experts in het veld beoordeeld, zij kijken naar de toegevoegde waarde voor de wetenschap en of het onderzoek goed is uitgevoerd. De resultaten en inzichten worden gedeeld met andere (internationale) onderzoekers en het grote publiek.
De kern van de publicatie
Het artikel van Domenique gaat over non-tuberculeuze mycobacteriën (NTM), een verzamelnaam voor een groep bacteriën. Uit de Nederlandse CF Registratie blijkt dat steeds meer mensen met CF zo’n bacterie in de longen krijgen, met name kinderen. In 2013 gaat het om 11 mensen, zes jaar later om bijna 25 mensen (waarvan de helft kind) die in dat jaar voor het eerst een NTM hebben. Kleine aantallen dus, maar NTM kunnen een fikse longinfectie veroorzaken. Zo’n infectie is risicovol als je CF hebt en duurt vaak veel langer dan andere infecties. De behandeling is ook zwaar en lang niet altijd effectief.
Reden genoeg voor Domenique om, samen met andere onderzoekers, te bepalen welke soorten NTM in Nederland vaak voorkomen. En welke klachten mensen met CF, zowel voor als na het hebben van zo’n bacterie, hebben.
Uit haar onderzoek blijkt dat deze bacteriën onder andere een negatief effect op de longfunctie hebben. Het artikel benadrukt dan ook het belang van (kruisinfectie)preventie en screening.
Wil je de volledige publicatie in het tijdschrift ‘Journal of Cystic Fibrosis’ lezen?
Meer nieuws
- Update: Mogelijk een aankomend tekort pancreasenzymen, aanbevelingen voor behandelaars
- Update: Zorginstituut adviseert vergoeding Kaftrio vanaf 2 jaar
- Studio webinar 2024 – Alles over leven met CF
- CFTR-modulator effectief bij nog meer mutaties
- Webinar – Alles over regelingen, wetten en financiën
- Webinar onderzoeksresultaten en medicijnupdates – Kijk terug!
- Voorlopig geen beoordeling voor kinderen van 2-5 jaar
Steun mensen met taaislijmziekte
CF is nog altijd een ziekte die niet te genezen is. Om dit te veranderen, is nog veel onderzoek nodig. Wij zetten ons in voor een langer en beter leven met CF. Geef jij ook om taaislijmziekte?
Doneren »