De urgentie van een levenstestament
15/07/2021
Het belang van het opstellen van een testament is groot. Misschien nog wel groter als je taaislijmziekte (cystic fibrosis, CF) hebt. Voor jezelf, en voor je nabestaanden. Maar wist je dat het ook heel urgent is, zaken te regelen in een levenstestament, voor het geval je ziek bent en zelf je zaken niet kunt behartigen? Wie mag bijvoorbeeld medische beslissingen nemen en wie mag je auto verkopen?
Zo’n levenstestament is dus anders dan een ‘gewoon’ testament en jou mogelijk onbekend. Het is bedacht voor mensen die (tijdelijk) ziek zijn en niet zelf hun zaken kunnen regelen. Omdat dit ook bij mensen met CF het geval kan zijn, willen wij je als NCFS graag attenderen op wat een levenstestament inhoudt en wat de voordelen zijn. Jurist Daniëlle Behrens van DB PA Services gaat daar in dit artikel verder op in.
Wat is een levenstestament?
In een levenstestament leg je vast wie jouw zaken mag regelen, indien je zelf (tijdelijk) geen beslissingen kunt nemen. Bijvoorbeeld als je tijdelijk in het ziekenhuis of verpleeghuis moet verblijven. Of als je geheugen achteruit gaat door dementie. Maar ook als je door een ongeluk ernstige hersenbeschadiging oploopt. Je wijst een gevolmachtigde aan, ook wel levensexecuteur genoemd, die voor jou beslissingen mag nemen op persoonlijk, medisch en financieel gebied. Zoals het verhuizen naar een woonzorglocatie, het aanvragen van een zorgindicatie of het verkopen van je huis en aandelen.
Daniëlle Behrens
Wat is het verschil tussen een levenstestament en testament?
In een levenstestament leg je vast wie je zaken bij leven mag regelen als je dat zelf niet kunt. In een testament leg je je zaken na overlijden vast.
Waarom is een levenstestament voor iedereen belangrijk?
Omdat je zo de regie in handen houdt. En door een zogenaamde gevolmachtigde aan te wijzen, houdt je bovendien financieel misbruik buiten de deur. Bijvoorbeeld doordat iemand anders met jouw bankpas zijn eigen boodschappen betaalt of geld pint en dit in eigen zak steekt.
Wat gebeurt er als je geen levenstestament hebt?
Als er geen levenstestament is en je kunt zaken niet meer zelf regelen, dan wijst de rechter een mentor, bewindvoerder of curator aan. Dan heb je zelf geen invloed op wie jouw belangen zal behartigen. Je partner of kinderen kunnen verzoeken om aangewezen te worden, maar de rechter beslist wie het meest geschikt is. Dat kan zelfs iemand zijn die je niet kent.
Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat als je partner als bewindvoerder wordt benoemd door de rechter, hij of zij vooraf toestemming moet vragen om het huis te verkopen. Voor elke uitgave boven de € 1.500,- moet van tevoren toestemming aan de rechter worden gevraagd. Daarnaast moet je partner jaarlijks verantwoording afleggen over alle financiën. Van elke afschrijving en bijschrijving op de bankrekeningen moet een rekening of document getoond kunnen worden.
Waarom hebben veel mensen nog geen levenstestament?
Veel mensen denken dat hun naaste familie hun financiële zaken automatisch mag regelen. Maar dat is absoluut niet zo. Je moet specifiek iemand aanwijzen en dit vastleggen in het levenstestament.
Tips en meer informatie
In het volledige artikel op handicap.nl vind je handige tips en nog meer informatie bij het opstellen van een levenstestament. Daarnaast kun je op onze pagina over nalatenschap lezen hoe je na overlijden mensen met taaislijmziekte kunt blijven steunen.
Meer nieuws
- Update: Mogelijk een aankomend tekort pancreasenzymen, aanbevelingen voor behandelaars
- Update: Zorginstituut adviseert vergoeding Kaftrio vanaf 2 jaar
- Studio webinar 2024 – Alles over leven met CF
- CFTR-modulator effectief bij nog meer mutaties
- Webinar – Alles over regelingen, wetten en financiën
- Webinar onderzoeksresultaten en medicijnupdates – Kijk terug!
- Voorlopig geen beoordeling voor kinderen van 2-5 jaar
Steun mensen met taaislijmziekte
CF is nog altijd een ziekte die niet te genezen is. Om dit te veranderen, is nog veel onderzoek nodig. Wij zetten ons in voor een langer en beter leven met CF. Geef jij ook om taaislijmziekte?
Doneren »