Studie en werk
Dat er voor steeds meer mensen met cystic fibrosis (CF) steeds betere medicatie is, betekent ook dat CF steeds minder een belemmering vormt in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld tijdens je studie of als je aan het werk bent. Maar welke studie past het beste bij jou als je taaislijmziekte hebt, waar houd je rekening mee? En waar houd je rekening mee als je naar een baan zoekt? Meer daarover lees je verderop op deze pagina. In de video hieronder vertelt Brenda over de invloed van CF op haar baan.
De studiekeuze
Bij het kiezen van een opleiding zet je belangrijke stappen. Er is grote diversiteit in de keuzes die mensen met CF maken. De ene persoon kiest bewust voor een kortdurende MBO-opleiding om zo snel mogelijk aan de arbeidsmarkt deel te kunnen nemen. Een ander maakt weloverwogen de keuze voor een opleiding op een hoger niveau, wat vaker een langere studieduur inhoudt, om voor zichzelf meer loopbaanmogelijkheden te creëren. Welke keuzes mensen met CF maken, kun je ook vinden op de pagina van de CF Registratie. In ieder geval ben je zelf de meest geschikte persoon om de afweging van mogelijke voor- en nadelen te maken.
- Interesses
Neem voldoende tijd om te ontdekken waar je interesses liggen en wat je wensen en verwachtingen zijn t.a.v. jouw loopbaan. Wat vind je leuk en waar ben je goed in? - Ga uit van je individuele mogelijkheden
CF hoeft niet de leidende factor te zijn bij het maken van een studiekeuze, maar mag ook niet genegeerd worden. Je kunt dit bespreken in je CF-centrum. Zij kennen je persoonlijke situatie immers goed. - Afspraak met een studieadviseur
Bespreek jouw (gezondheids)situatie en de ondersteuningsmogelijkheden die er voor jou zijn. Denk hierbij aan informatie over CF en jouw gezondheidstoestand, hoe omgaan met studieachterstand, afwezigheid en gemiste beoordelingsmomenten, een vast contactpersoon en evaluatiemomenten. - Reisafstand
Reizen kan veel tijd en energie kosten. Een alternatief is woonruimte zoeken (op kamers gaan). Het voeren van een (mini)huishouden kost echter ook tijd en energie. Neem dit mee in je overwegingen.
Ben je benieuwd naar mogelijke voorzieningen of (financiële) regelingen waar je aanspraak op kan maken? Meer informatie vind je op de website van Onbelemmerd studeren.
Loopbaankeuze
Net als bij de studiekeuze is het belangrijk te beginnen bij je interesses en individuele mogelijkheden. Ook de reisafstand kan worden meegewogen. Andere zaken die mee kunnen spelen bij het maken van een keuze zijn:
- Fulltime of parttime werken
- De arbeidsomstandigheden van het bedrijf
- Loondienst of zelfstandig ondernemer
- De grootte van het bedrijf
Solliciteren
Een geschikte vacature vinden is 1, solliciteren en de baan krijgen is 2. Als je CF hebt, wat vertel je dan tijdens het sollicitatiegesprek? Je bent niet verplicht om aan te geven dat je een gezondheidsbeperking hebt, tenzij:
- Je op het moment van solliciteren medische klachten hebt, waardoor je de functie op dat moment (gedeeltelijk) niet kunt uitvoeren
- Je aanpassingen van je werkplek nodig hebt
- Je verminderd productief bent
Het is goed voorafgaand aan een sollicitatie te bedenken of je informatie over je medische situatie wilt geven en zo ja, welke informatie en in welk stadium van de sollicitatieprocedure. De noodzaak of wenselijkheid om hier open over te zijn is vooral afhankelijk van je individuele gezondheidssituatie en persoonlijke voorkeur.
Ondersteuning bij het zoeken naar werk
Lukt het niet om een geschikte baan te vinden, dan kun je ondersteuning krijgen van het UWV. Je kunt ook contact opnemen met ons voor informatie over ondersteuningsmogelijkheden bij werk, uitkeringen, solliciteren en mogelijke aanstellingskeuringen (medische keuring als je solliciteert naar een nieuwe baan).
Regelingen werkgever
Heb je een Indicatie banenafspraakEen verklaring die je krijgt als je door ziekte of een handicap niet het minimumloon kunt verdienen. Je krijgt deze als de gemeente jou naar werk begeleidt of heeft begeleid. of een WajongWet arbeidsongeschiktheidvoorziening jonggehandicapten. Deze wet is er voor mensen die voor hun achttiende of tijdens een studie een ziekte of handicap hebben en daardoor nooit meer kunnen werken.-uitkering of is er sprake van beperkingen, dan kan een werkgever door jou in dienst te nemen gebruik maken van allerlei regelingen. Je kunt hierbij denken aan kortingen op premies, subsidie voor aanpassing van de werkplek, geen wachttijd ziektewet.
Werken met CF: doe de werkscan
Ben jij een werknemer of zelfstandig ondernemer met CF? Doe dan de werkscan op opeigenkrachtaanhetwerk.nl. Dit is een vragenlijst waarmee je kunt onderzoeken hoe je je werk met plezier kunt blijven doen. En wat je eraan kunt doen om zo lang en gezond mogelijk aan het werk te blijven. Het invullen duurt ongeveer 15-20 minuten. Na de scan kun je verwijzingen en tips opzoeken.
Op zoek naar werk?
Emma at Work is een uitzendbureau voor jongeren met een chronische ziekte. Emma at Work helpt met het zoeken naar een passende vakantiebaan, bijbaan, tijdelijke baan of vaste werkplek.
Leven met CF
Altijd op de hoogte zijn van nieuws over onderzoek, medicijnen, acties en evenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Inschrijven »Steun mensen met taaislijmziekte
CF is nog altijd een ziekte die niet te genezen is. Om dit te veranderen, is nog veel onderzoek nodig. Wij zetten ons in voor een langer en beter leven met CF. Geef jij ook om taaislijmziekte?
Doneren »