KIP beleid
De NCFS raadt mensen met cystic fibrosis (CF) af om elkaar te ontmoeten, omdat zij risico lopen op kruisbesmettingZiekmakende bacteriën die van de ene persoon op de andere overgaan. met bacteriën en virussen. Dit heeft een ongunstig ziekteverloop tot gevolg. Pseudomonas aeruginosaEen bacterie, die op veel plekken in onze omgeving aanwezig is en bij mensen met CF de oorzaak is van chronische longinfecties., Burkholderia cenocepaciaEen bacterie., meticiline resistente Staphylococcus aureusMRSA, een bacterie die niet te doden is door het antibioticum meticilline en daardoor is een infectie met deze bacterie moeilijk te behandelen. (MRSAEen bacterie die niet te doden is door het antibioticum meticilline en daardoor is een infectie met deze bacterie moeilijk te behandelen.) en non-tuberculeuze Mycobacterium (NTMNon-tuberculeuze Mycobacterium, een bacterie.) zijn in het bijzonder risicovol voor mensen met CF. De bacterie Pseudomonas komt het vaakst voor bij mensen met taaislijmziekte. Daarom hebben we daar een aparte pagina over: Taaislijmziekte & de bacterie Pseudomonas.
Kruis Infectie Preventie beleid (KIP)
Mensen met taaislijmziekte kunnen elkaar tegenkomen op school, op het kinderdagverblijf of in een CF-centrum. CF-centra en andere ziekenhuizen waar mensen met CF hun zorg krijgen, hanteren daarom een zogenaamd KIP beleid: maatregelen die worden genomen om te voorkomen dat mensen met CF elkaar persoonlijk treffen. Onder de video kun je een document over het KIP beleid vinden.
In onderstaande video vertelt Marcia hoe zij invulling geeft aan het KIP beleid. Let op, dit is haar manier en geeft niet het algemene en/of ideale beeld van omgang met CF weer.
Brochure 'CF en KIP beleid'
In de brochure ‘CF en KIP beleid’ (november 2019) wordt uitgelegd wat het beleid is en welke maatregelen je in het CF-centrum kunt tegenkomen. Ook wordt ingegaan op andere situaties waarin mensen met CF het risico op kruisbesmetting lopen, zoals op school en het kinderdagverblijf. In de brochure staan tips over de wijze waarop je om kunt gaan met vragen over KIP.
Lees hier de brochure over CF en KIP beleid
KIP beleid op school
School is een van de plekken waar kinderen met CF elkaar kunnen tegenkomen. Daarom is het advies om met de school, de andere ouders en kinderen afspraken te maken om het risico op kruisbesmetting zo klein mogelijk te houden. Op onze pagina’s over onderwijs en hygiëne vind je een brochure met richtlijnen en adviezen.
Leven met CF
Altijd op de hoogte zijn van nieuws over onderzoek, medicijnen, acties en evenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Inschrijven »Steun mensen met taaislijmziekte
CF is nog altijd een ziekte die niet te genezen is. Om dit te veranderen, is nog veel onderzoek nodig. Wij zetten ons in voor een langer en beter leven met CF. Geef jij ook om taaislijmziekte?
Doneren »