Taaislijmziekte & Hygiëne
Omdat mensen met taaislijmziekte relatief gevoeliger zijn voor het oplopen van virussen en bacteriën, is het waarborgen van hygiëne in je eigen omgeving erg belangrijk. Op deze pagina vind je algemene hygiëneadviezen. Ook worden adviezen beschreven bij enkele concrete situaties: verbouwen, paardrijden en verschillende situaties speciaal voor kinderen met CF. Specifieke adviezen over hygiëne, met betrekking tot het vermijden van een infectie met de bacterie Pseudomonas vind je op de pagina ‘Taaislijmziekte en de bacterie Pseudomonas’.
Algemene hand/hoest hygiëne
- Hoest niet in iemands gezicht
- Hoest het liefst in een tissue, die daarna wordt weggegooid
- Als je moet niezen, doe dit dan bij voorkeur in je elleboogholte
- Hoest of nies je in je handen, was deze dan daarna
- Was in ieder geval regelmatig grondig je handen of gebruik een desinfecterende lotion
- Probeer zo min mogelijk aan je gezicht te zitten (ogen, mond, neus)
- Pas altijd handhygiëne toe vóór het eten (ook voor tussendoortjes)
Verbouwen
Bij verbouwingen, vooral bij veel breekwerk van muren etc., is er mogelijk een toename van de hoeveelheid schimmelsporen in de lucht. Het is echter onwaarschijnlijk dat die incidentele betrokkenheid bij verbouwingsactiviteiten voor iemand met CF leidt tot een grotere kans op het krijgen van een schimmelinfectie. Hiervoor hoeven dus geen aanvullende maatregelen genomen te worden.
Een kind met CF in de tuin
Een kind met CF mag gerust door de tuin kruipen. Het risico op infectie is beperkt en weegt niet op tegen het voordeel dat kinderen kunnen bewegen en daarmee hun longen en lijf in goede conditie houden.
CF en paardrijden
Iemand met taaislijmziekte mag paardrijden. Sommige patiënten hebben naast CF ook astma en kunnen allergisch zijn voor paarden. Contact met paarden kan dan leiden tot forse benauwdheid. Het is onwaarschijnlijk dat het uitmesten van stallen leidt tot een grotere kans op het krijgen van een schimmelinfectie. Hiervoor hoeven geen aanvullende maatregelen genomen te worden.
Kinderen met CF op het kinderdagverblijf
Kinderen die op een kinderdagverblijf komen, hebben vaker een luchtweginfectie dan kinderen die door ouders of oppas thuis worden verzorgd. Deze luchtweginfecties worden veroorzaakt door virussen. Bij kinderen met taaislijmziekte kunnen die luchtweginfecties meer klachten geven en ook leiden tot een grotere hoeveelheid bacteriën in de longen. Dat kan leiden tot meer antibioticumgebruik.
Advies
- Het heeft de voorkeur om voor kinderen jonger dan een jaar opvang thuis of in een gastgezin te organiseren.
- Na een jaar kan het kind zonder problemen naar de kinderopvang.
- Zodra kinderen oud genoeg zijn voor een peuterspeelzaal, kan dat.
Zie hiervoor ook de informatie onderaan de pagina CF en Onderwijs.
KIP beleid & meer kinderen met CF op dezelfde school
Omdat mensen met CF gevoeliger zijn voor virussen en bacteriën en het risico op kruisbesmetting daarmee groter is, raden wij mensen met CF af elkaar in levende lijve te ontmoeten. Maar uiteraard kunnen zij elkaar tegenkomen op de kinderopvang, op school of in het ziekenhuis. Daarom wordt er een kruisinfectiebeleid gehanteerd, ofwel het KIP beleid. Op onze pagina over het KIP beleid vind je ook ons toegankelijk boekje met meer informatie, tips en adviezen.
Wanneer kinderen met CF op dezelfde school zitten, kan het risico op overdracht van infecties op verschillende manieren worden beperkt.
Advies
- Laat kinderen met CF in verschillende klaslokalen zitten en niet samen gymles hebben.
- Laat kinderen met CF ieder naar een eigen wc kunnen en ervoor en erna hun handen schoonmaken met een handenalcohol (naast handenwassen).
- Gebruik regelmatig handenalcohol (bijvoorbeeld bij wisselen van lokaal).
- Maak afspraken met de school om direct contact tussen de leerlingen te beperken.
Meer tips en adviezen kun je lezen in ons boekje ‘Meerdere kinderen met CF op dezelfde school‘ en op onze pagina over onderwijs.
Bacteriën & taaislijmziekte
Hygiëne is belangrijk, zeker voor mensen met taaislijmziekte. Goede hygiëne zorgt ervoor dat een besmetting met bijvoorbeeld een bacterie kan worden vermeden. De bacterie Pseudomonas aeruginosa is de bacterie die vaak voorkomt bij mensen met CF. Meer over deze bacterie lees je op onze pagina Taaislijmziekte & de bacterie Pseudomonas.
Leven met CF
Altijd op de hoogte zijn van nieuws over onderzoek, medicijnen, acties en evenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Inschrijven »Steun mensen met taaislijmziekte
CF is nog altijd een ziekte die niet te genezen is. Om dit te veranderen, is nog veel onderzoek nodig. Wij zetten ons in voor een langer en beter leven met CF. Geef jij ook om taaislijmziekte?
Doneren »