(Kruis)infectiepreventie
Bij de NCFS vinden we het belangrijk dat mensen met taaislijmziekte (cystic fibrosis, CF) zo normaal mogelijk leven, zonder beperkingen. Het is belangrijk dat kinderen met CF zich ontwikkelen, spelen met vriendjes en genieten van de natuur.
Hygiëne is in het algemeen belangrijk om infecties te voorkomen, voor mensen met CF wat meer dan voor anderen. Omdat mensen met CF gevoeliger zijn voor infecties (veroorzaakt door virussen, schimmels of bacteriën), geven we op deze pagina algemene hygiëneadviezen. Verder bespreken we het kruisinfectiepreventiebeleid: mensen met CF ontmoeten elkaar liever niet, om het risico op kruisbesmetting met infecties te verkleinen.
Algemene hygiëne
Algemene hygiëne zorgt ervoor dat een besmetting met bijvoorbeeld een bacterie mogelijk wordt vermeden. De bacterie Pseudomonas aeruginosaEen bacterie, die op veel plekken in onze omgeving aanwezig is en bij mensen met CF de oorzaak is van chronische longinfecties. komt relatief vaak voor bij mensen met CF. Deze bacterie is vooral aanwezig in stilstaand water. Hieronder geven we tips over hoe je hiermee kan omgaan.
Algemene hand/hoest hygiëne
Algemene hand/hoest hygiëne adviezen zijn niet anders voor iemand met CF. De adviezen zijn: hoest niet in iemands gezicht, hoest/nies het liefst in een tissue of in je elleboogholte. Hoest of nies je toch in je handen? Was ze dan vervolgens. Was sowieso regelmatig je handen of gebruik een desinfecterende lotion. Doe dit ook vóór het eten.
In en om het huis
In huis
Als je het huis normaal schoonmaakt, dan zijn er geen extra risico’s op besmetting. In huis loopt het gebruikte water weg via de afvoer en het stilstaande water komt vervolgens niet via die afvoer omhoog. Gezonde planten en vazen met bloemen zijn ook geen probleem in huis. Wel kan stilstaand water dat snel vies wordt, zoals een aquarium of vissenkom, een risico vormen voor mensen met CF. Wist je dat bloemenwater minder snel vies wordt als je een druppeltje chloor toevoegt? De bloemen gaan dan ook nog eens langer mee.
In het algemeen is het niet dragen van schoenen in huis schoner dan het wel dragen van schoenen. Maar schoenen aanhouden, geeft geen extra risico op besmetting.
Verbouwen
Bij een verbouwing zijn geen aanvullende maatregelen nodig. Het is onwaarschijnlijk dat incidentele verbouwingsactiviteiten leiden tot een grotere kans op het krijgen van een (schimmel)infectie. Volg de standaard voorschriften, zoals het dragen van een stofmasker in een ruimte bij sloopwerk.
Een kind met CF in de tuin
Een kind met CF mag gerust door de tuin kruipen. Het is belangrijk dat kinderen (buiten) bewegen en daarmee hun longen en lijf in goede conditie houden en plezier hebben. Het risico op infectie bij buitenspelen is beperkt. Ook het gebruik van waterbadjes is geen probleem, net zoals voor andere kinderen is het wel goed het water regelmatig te verversen.
Vrije tijd
CF en zwemmen
Mensen met CF kunnen gewoon zwemmen in openbare (gechloreerde) zwembaden. Dit geldt ook voor (gechloreerde) whirlpools en hottubs en het gebruik van sauna’s. Ook zwemmen in stromend water, zoals de zee en rivieren, levert geen gevaar op. De bacterie Pseudomonas is vaak aanwezig in stilstaande natuurlijke wateren, daarom wordt zwemmen in stilstaand water afgeraden, vooral op warme dagen.
CF en dieren
Mensen met CF mogen gewoon omgaan met dieren en huisdieren houden. Het is wel verstandig om op de handhygiëne te letten.
CF en binnen-/buitenspelen
Je kan met CF gewoon op binnen- of buitenspeelplaatsen spelen. Het wordt wel aangeraden extra te letten op de algemene hygiëneregels.
Het Kruisinfectiepreventiebeleid (KIP-beleid)
Voor mensen met CF is aangeraden om elkaar niet te ontmoeten, om het risico op kruisbesmetting met bacteriën, schimmels en virussen te beperken. Mensen met taaislijmziekte kunnen elkaar bijvoorbeeld tegenkomen op school, op het kinderdagverblijf of in een CF-centrum. CF-centra en andere ziekenhuizen hanteren daarom het zogeheten KIP-beleid: maatregelen die worden genomen om te beperken dat mensen met CF elkaar persoonlijk treffen. Onder de video kun je een document over het KIP-beleid vinden.
In onderstaande video vertelt Marcia hoe zij invulling geeft aan het KIP-beleid. Let op, dit is haar manier en geeft niet het algemene en/of ideale beeld weer.
Brochure: CF en KIP-beleid
In de brochure ‘CF en KIP-beleid’ (november 2019) wordt uitgelegd wat het beleid is en welke maatregelen in het CF-centrum worden genomen. Ook wordt ingegaan op andere situaties waarin mensen met CF risico lopen op een kruisbesmetting, zoals op school en het kinderdagverblijf.
Start hier met lezen: CF en KIP-beleid.
In de opvang, op school en op werk
Kinderen met CF op het kinderdagverblijf
Het heeft de voorkeur om kinderen jonger dan één jaar thuis op te vangen of bij een gastouder. Als het kind één jaar is, kan het naar de kinderopvang. Komen meer kinderen met CF op hetzelfde kinderdagverblijf? Dan gelden dezelfde adviezen als wanneer meer kinderen met CF op dezelfde school zitten. Deze informatie staat hieronder.
Meer kinderen met CF op school
Wanneer kinderen met CF op dezelfde school zitten, kan het risico op overdracht van infecties op verschillende manieren beperkt worden.
Advies:
- Laat kinderen met CF in verschillende klaslokalen zitten en niet samen gymles hebben.
- Laat kinderen met CF ieder naar een eigen wc gaan en ervoor en erna hun handen schoonmaken met een handenalcohol (naast handenwassen).
- Laat kinderen met CF regelmatig handalcohol gebruiken (bijvoorbeeld bij het wisselen van lokaal).
- Maak afspraken met de school om direct contact tussen de leerlingen te beperken.
Meer tips en adviezen kun je lezen in ons boekje Meerdere kinderen met CF op dezelfde school.
De adviezen gelden voor de basisschool, middelbare school, en vervolgopleidingen. Meer info vind je op deze pagina.
Meerdere mensen met CF op werk
Het kan voorkomen dat meerdere mensen met CF op dezelfde werkplek werken. Ook hier wordt aangeraden zoveel mogelijk direct contact te vermijden.
Advies, indien mogelijk:
- Werk in andere kamers of kantoren.
- Gebruik andere toiletten.
- Gebruik regelmatig handenalcohol.
- Maak afspraken met elkaar en de leidinggevenden om direct contact te beperken.
Leven met CF
Altijd op de hoogte zijn van nieuws over onderzoek, medicijnen, acties en evenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Inschrijven »Steun mensen met taaislijmziekte
CF is nog altijd een ziekte die niet te genezen is. Om dit te veranderen, is nog veel onderzoek nodig. Wij zetten ons in voor een langer en beter leven met CF. Geef jij ook om taaislijmziekte?
Doneren »