Werk, ziekte en uitkeringen
Het kan zo zijn dat je vanwege ziekte niet meer of nog gedeeltelijk in staat bent om te werken. Bij een vast dienstverband zijn je rechten geregeld in de Ziektewet en WIA. Maar bij sommige contractvormen is dat niet zo duidelijk en goed geregeld. Waar heb je recht op bij een tijdelijk contract of payrollovereenkomst? Dat leggen we je uit.
Ben je benieuwd wat er gebeurt als je weer (gedeeltelijk) gaat werken? En wat voor effect dit heeft op je uitkering?
Dat lees je onderaan deze pagina.
Gedeeltelijk ziek
Het komt voor dat mensen met CF op eigen verzoek (steeds) minder gaan werken omdat ze het fysiek niet meer aankunnen. Vanwege financiële redenen is op eigen verzoek minder gaan werken, niet aan te raden. Want wanneer het tot een WIA-traject komt, krijg je over een kleiner aantal uren de WIA-uitkering. Als je het fysiek niet meer redt en minder zou willen gaan werken, is het financieel gezien beter jezelf ziek te melden voor het aantal uren dat je minder zou willen werken.
Tijdelijk contract
Soms loopt je tijdelijke contract af terwijl je ziek bent. Je werkgever hoeft je contract dan niet te verlengen. Je ziekmelding heeft geen invloed op het einde van je contract. Je werkgever moet je wel ziek uit dienst melden. Je kunt dan een ziektewetuitkering aanvragen bij het UWV.
Uitzendkracht
Je meldt je ziek bij jouw uitzendbureau, uiterlijk op de tweede dag dat je ziek bent. Daarbij kunnen twee situaties bestaan:
- Staat in je contract een uitzendbeding? Dan stopt je dienstverband. Je uitzendbureau geeft aan het UWV door dat je ziek bent. Je kunt een ziektewetuitkering krijgen en maakt met het UWV afspraken over re-integratie. Wanneer je erachter komt dat het uitzendbureau je ziekmelding niet op tijd heeft doorgegeven aan het UWV, meld je dan zelf ziek bij deze instantie.
- Staat in je contract geen uitzendbeding? Dan krijg je meestal geen ziektewetuitkering van het UWV. Het uitzendbureau betaalt je loon tijdens je ziekte door. Ook is het uitzendbureau verantwoordelijk voor je re-integratie.
Payrollovereenkomst
Als je een payrollovereenkomst hebt, ben je officieel in dienst bij een ander bedrijf dan waar je werkt. Je hebt sinds 1 januari 2020 dezelfde rechten als werknemers die bij het bedrijf zelf in dienst zijn. In veel payrollovereenkomsten staat een uitzendbeding. Dit betekent dat je contract stopt als je ziek wordt. Sinds 1 januari 2020 mag dit niet meer. Je payrollovereenkomst stopt dus niet als je ziek wordt.
Oproepcontract
Ben je oproepkracht? Dan moet je werkgever soms salaris doorbetalen als je ziek wordt. Dit hangt af van het soort contract dat je hebt.
- Bij een min-max-contract heb je recht op salaris van je werkgever over het minimaal aantal uren.
- Bij een nul-urencontract heb je geen recht op salaris tijdens ziekte. Ben je langer dan 3 maanden in dienst? Dan kunt je wel salaris vragen over het gemiddeld aantal uren dat je werkte voordat je ziek werd.
Hoeft je werkgever je salaris niet door te betalen? Of eindigt je oproepcontract? Dan heb je recht op een
ziektewetuitkering.
Proeftijd
Tijdens je proeftijd mag je werkgever je zonder reden ontslaan. Het maakt niet uit of je op het moment dat je het ontslag krijgt, ziek bent of niet. De werkgever mag niet de ziekte als reden opgeven voor het ontslag. Doet hij dit toch, dan kunt je daartegen protesteren.
Ben je ziek tijdens de proeftijd, dan heb je recht op een ziektewetuitkering van het UWV. Je werkgever moet je ziek uit dienst melden bij het UWV op je laatste werkdag. Je ziektewetuitkering wordt dan automatisch aangevraagd.
Uitkeringen en werk
Een uitkering en inkomsten vanuit je werk
Als je (meer) inkomsten hebt uit werk, kan de hoogte van je Wajong-uitkering veranderen. UWV trekt inkomsten uit werk voor een deel van je Wajong-uitkering af.
Je Wajong-uitkering wordt dan lager, maar je totale inkomsten worden meestal hoger. Dan wordt, afhankelijk van je situatie, 70% of 75% van je inkomsten op de Wajong-uitkering ingehouden. In de praktijk betekent dit dat je van elke euro die je verdient, 30 of 25 cent overhoudt. Wanneer je inkomsten hoger zijn dan 75% van het minimumloon, dan stopt de uitkering.
Je moet deze inkomsten binnen één week nadat het bij je bekend is aan UWV doorgeven
Gedeeltelijk werken en een uitkering
Bij een Wajong-uitkering heb je dan naast je inkomsten nog een deel Wajong. Verslechtert je gezondheidssituatie? Dan wordt dit een gedeeltelijke Wajong: eerst kom je in de Ziektewet (wanneer er sprake is van loondienst) en daarna krijg je een IVA- of WGA-uitkering. Bij de WGA is dit hetzelfde, maar geldt het 5-jaarscriterium.
Wij adviseren altijd om je situatie concreet voor te leggen aan UWV, met de vraag of je veronderstellingen juist zijn. Dan staat het namelijk altijd zwart op wit.
Praktisch mailtemplate:
Sinds er nieuwe medicatie is voel ik me beter en wil ik mijn (on)mogelijkheden op de arbeidsmarkt gaan verkennen.
Ik heb op uw site gelezen wat de gevolgen voor mijn uitkering zijn. Omdat ik hierbij toch wat vraagtekens heb, wil ik graag bij u verifiëren of dit juist is.
Klopt het dat wanneer ik vrijwilligerswerk/ ..uur per week/ ga werken dat………..
Kunt u dit schriftelijk bevestigen? Bij voorbaat dank.
Einde WIA- of Wajong-uitkering
Je WIA- en Wajong-uitkering stopt pas als je 5 jaar hebt gewerkt én na die 5 jaar tenminste 75% van het minimum(jeugd)loon verdient. Daarnaast geldt dat je geen hulp meer nodig hebt bij je werk. Als je weer ziek wordt of je werk stopt, krijg je opnieuw recht op een Wajong-uitkering. Hier vind je meer informatie wanneer je gezondheid verslechtert.
Stopt je Wajong-uitkering op of na 2 januari 2016? En is je gezondheid daarna slechter geworden? Dan kun je opnieuw Wajong krijgen als je gezondheid slechter wordt voordat je de AOW-leeftijd bereikt. Het maakt dan niet uit door welke klachten dit komt.
Voor de WIA geldt dit wanneer je gezondheid binnen 5 jaar verslechtert en voor dezelfde reden (CF). Anders volgt weer het traject met wachttijd van twee jaar en een reïntegratie-traject. Er is hierbij altijd een beoordeling door UWV-arts.
Vrijwilligerswerk
Je mag vrijwilligerswerk doen. UWV ziet dit als een goede manier om werkervaring op te doen. Ook is het een manier om je sociale contacten te onderhouden. Je hebt geen toestemming nodig om vrijwilligerswerk te doen, maar UWV wil wel weten dat je dit doet.
Het kan immers iets zeggen over je mogelijkheden. Dus je moet altijd aan UWV doorgeven dat je vrijwilligerswerk wilt gaan doen. Dit geldt bij zowel een WIA als een Wajong-uitkering.
Soms krijgt je een vergoeding voor je vrijwilligerswerk. Deze kan bestaan uit een vergoeding voor het werk dat je doet en een reis- en onkostenvergoeding.
UWV verrekent dit nooit met je uitkering als het totale bedrag dat je krijgt gelijk of lager is dan de volgende bedragen:
- € 180 per maand
- € 1.800 per jaar
Meer informatie en vragen
Wellicht heb je vragen na het lezen van deze pagina of wil je een specifieke situatie voorleggen? Neem dan contact op met onze belangenbehartiger Ad Duurkoop, via a.duurkoop@ncfs.nl.
Leven met CF
Altijd op de hoogte zijn van nieuws over onderzoek, medicijnen, acties en evenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Inschrijven »Steun mensen met taaislijmziekte
CF is nog altijd een ziekte die niet te genezen is. Om dit te veranderen, is nog veel onderzoek nodig. Wij zetten ons in voor een langer en beter leven met CF. Geef jij ook om taaislijmziekte?
Doneren »