Keurmerken en richtlijnen
De NCFS is lid van Goede Doelen Nederland en volgt hun richtlijnen, zoals de richtlijn ‘reserves voor goede doelen’. Benieuwd naar al onze richtlijnen en keurmerken? Lees dan verder.
Richtlijnen van de NCFS
De NCFS onderschrijft de Code Goed Bestuur voor Goede Doelen, die bestaat uit de aspecten ‘Toezicht houden en besturen’, ‘Optimale besteding van middelen’ en ‘Relaties met belanghebbenden’. De NCFS heeft in kaart gebracht hoe zij zich wil verantwoorden ten aanzien van de genoemde drie aspecten.
Het beloningsbeleid gaat uit van een passende beloning naar de zwaarte en de omvang van de functie. De uitgangspunten zoals gehanteerd in de Code Goed Bestuur voor Goede Doelen zijn met enige matiging gehanteerd. De directiebeloning past in het advies Regeling en Beloning Directeuren Goede Doelen, dat is opgesteld door Goede Doelen Nederland (voorheen Vereniging van Fondsenwervende Instellingen).
De NCFS streeft naar een zo optimaal mogelijke besteding van de gelden. Dit betekent dat er zoveel mogelijk geld wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek, verbeteren van kwaliteit van zorg, belangenbehartiging, lotgenotencontact en voorlichting. We proberen de kosten van fondsenwerving zo laag mogelijk te houden met een maximum van 25% van de totale baten. Daarnaast is het uitgangspunt dat we maximaal 10% van de totale kosten besteden aan administratie en beheer.
Ons beleid ten aanzien van de reserves en fondsen maakt onderscheid tussen de continuïteitsreserve en de bestemmingsfondsen en past binnen de voorschriften die zijn opgenomen in de richtlijn reserves voor goede doelen van Goede Doelen Nederland.
We hanteren een defensief beleggingsbeleid. Tijdelijk overtollige middelen worden op een spaarrekening of een depositorekening geplaatst.
Integriteit
De NCFS hecht veel waarde aan betrouwbaar en integer handelen van iedereen die bij de organisatie werkt. Hieronder vallen ook onze vrijwilligers. De interne gedragscode biedt houvast bij de invulling van dit gedrag. Wij vertrekken vanuit een positieve basishouding. Wij hebben vertrouwen in elkaar en voelen ons verantwoordelijk voor ons eigen gedrag. De interne gedragscode is onderdeel van het personeelshandboek van de NCFS.
Daarnaast hebben wij een integriteitsbeleid. Hierin staat beschreven welke normen de NCFS belangrijk vindt wat betreft integer handelen binnen de organisatie en in de verhouding tot alle andere bij de NCFS betrokken partijen. In het integriteitsbeleid staat ook vermeld hoe meldingen ten aanzien van integriteit kunnen worden gedaan.
Richtlijnen en Gedragscode Sponsoring
De NCFS volgt de richtlijn sponsoring van de Patiëntenfederatie Nederland en de code geneesmiddelenreclame. In de Gedragscode Sponsoring geeft de NCFS weer hoe haar sponsorbeleid is vormgegeven, op welke principes deze gestoeld is en wat de wensen en grenzen zijn. Daarnaast wordt aangegeven hoe de afspraken met sponsors eruit zien. Dit beleid ligt ten grondslag aan alle sponsorrelaties.
VSOP en Ieder(in)
We zijn aangesloten bij de VSOP en bij Ieder(in). We zijn geen lid van de Patiëntenfederatie Nederland. Wel vraagt de PFN soms om advies over onderwerpen als het basispakket zorgverzekering en krijgen we uitnodigingen voor overleg over dit soort zaken.
CBF-Erkenningspaspoort
De Erkenning is het keurmerk voor goede doelen dat door het CBF, Toezichthouder Goede Doelen wordt uitgegeven. Met de Erkenning laten organisaties zien dat ze voldoen aan strenge kwaliteitseisen.
Het CBF-Erkenningspaspoort toont op een eenduidige en neutrale wijze de belangrijkste informatie van een Erkend Goed Doel. Transparantie in één oogopslag dus. Het paspoort bevat zowel kwalitatieve informatie over de doelstelling en activiteiten van de organisatie als financiële kengetallen. Deze laatste zijn door het CBF gevalideerd. Via onderstaande banner kun je het CBF-Erkenningspaspoort van de NCFS bekijken.
ANBI-status
De NCFS is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Een ANBI draagt op de een of andere wijze bij aan het algemeen nut; dat doen wij met onze activiteiten op het gebied van gezondheidzorg, wetenschap en onderzoek.
Niet iedere organisatie kan zich zomaar een ANBI noemen. De Belastingdienst stelt voorwaarden aan een organisatie die een ANBI wil zijn. Een ANBI moet onder meer 90% van haar inzet richten op het algemeen belang, ze mag niet bedoeld zijn om winst te maken en moet voldoen aan eisen van integriteit.
Voor donateurs is een ANBI-status aantrekkelijk omdat giften aan een ANBI belastingvoordeel kunnen opleveren. Als je ons een gift geeft, mag je dat bedrag aftrekken van de inkomstenbelasting. Dat maakt geven aan de NCFS extra interessant! En wij betalen zelf geen erf- of schenkbelasting.
Statuten
Onze statuten vind je in het volgende document:
Daarnaast hebben we met onze Raad van Toezicht een document opgesteld over hoe we met hen in contact staan. Alles daarover lees je in het document hieronder:
Privacyverklaring
Tot slot kun je ook onze Privacyverklaring lezen.
De NCFS
Altijd op de hoogte zijn van nieuws over onderzoek, medicijnen, acties en evenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Inschrijven »Steun mensen met taaislijmziekte
CF is nog altijd een ziekte die niet te genezen is. Om dit te veranderen, is nog veel onderzoek nodig. Wij zetten ons in voor een langer en beter leven met CF. Geef jij ook om taaislijmziekte?
Doneren »