Wanneer vertel ik dat ik CF heb?
27/05/2020
Door Lauren van Dijk
Na het ellendige nieuws, over binnen blijven, ziekenhuisopnames en sterfgevallen, kwamen ook nog de ‘5G-gekkies’ om de hoek kijken en werd de ene zendmast na de andere in de fik gestoken. Ik was er klaar mee. Ik was klaar met het nieuws, ik was klaar met het binnen zitten en werd er lichtelijk rebels van.
Ik belde met goede hoop mijn dokter op, met de vraag of ik weer in Rotterdam mocht gaan wonen, het antwoord was duidelijk ja. Dat betekent; dat ik weer in de supermarkt ga komen, mijn kring groter wordt, zeker ook omdat de online work-outs weer vervangen zijn door “gewoon” in het park te sporten, en jeetje wat had ik dat gemist.
Normaal gesproken gaat het niemand wat aan dat ik CF heb, maar nu ontkom ik hier niet aan. Sinds ik ben begonnen met bloggen ben ik er veel opener in geworden, ik deel mijn blogs op mijn Facebook en LinkedIn en ook op Instagram schemert er altijd wel iets door, mijn berichteninbox heeft iedere week wel een aantal berichtjes met wat verhalen of ervaringen van jullie. Thanks daarvoor; ik vind het leuk om te lezen.
Nu we te maken hebben met een virus, waar menig mens van hoest, en er ongeveer met koeienletters is aangekondigd dat je weg moet blijven van hoestende mensen, ben ik ineens veel sneller genoodzaakt om te vertellen dat ik longziekte heb, iets wat mij eigenlijk altijd tegen stond om te doen.
Aan begin van mijn trainingen zeg ik tegenwoordig altijd tegen mijn deelnemers dat ik hoest omdat ik een longziekte heb, de meeste mensen reageren dan ‘ohja, dat weet ik inderdaad’ of ‘dat heb ik inderdaad opgemerkt’ maar ik krijg ook vaak complimenten, ‘wat goed dat je toch aan het werk bent.’
Nu ik het ook meer genoodzaakt ben het te vertellen wanneer mensen mij met paniekogen aan staan te kijken in de Bijenkorf als ik een klein kuchje mijn luchtpijp uit duw, gaat het mij gelukkig makkelijker af. Ik zeg dan altijd maar op een nonchalante manier dat zij gevaarlijker zijn voor mij dan ik voor hen, of dat hoesten eerder gebeurde dan het coronavirus.
Ik had er laatst een gesprek over met mijn beste vriendin Kaat. Zij vroeg, toen wij een wijntje aan het drinken waren ‘hoe ik hier normaal gesproken mee omging? Wanneer vertel je iemand dat je CF hebt en hoe reageren zij dan? Hoe doe ik dat als ik een leuke tindermatch heb geswiped of wanneer ik iemand tegen kom in de kroeg’? Het is namelijk niet echt een lekkere binnenkomer waar ik echt gebruik van wil maken.
Ik vind het eigenlijk altijd een lastig parket. CF staat beter bekend als een ‘puinhoop’ dan als een bijzaak en dat vind ik vooral lastig. De negatieve sfeer rondom CF trekt me niet, en dat is ook een van de redenen waarom ik mijn blogs met jullie deel, er is namelijk heel veel wél te doen ook met CF.
CF en daten gaat in de meeste gevallen gewoon goed, maar inderdaad hoe vertel ik iemand dat ik een chronische ziekte heb? Ik laat het de eerste dates vaak achterwege, het valt niemand op en ik skip de creons ook nog wel eens, dat probleem heb ik de volgende dag dan maar, of niet.
Maar na een paar wijntjes en verschillende terrasjes, een wandelingetje hier en daar, een festivalletje of ander feestje gaat het iemand opvallen en komt de vraag vaak naar boven: ‘ben je nou nog steeds verkouden? Je hoest best’ of wanneer mijn stem wéér overslaat, “oh last van je keel?” Ik draai er op dat moment maar niet om heen en vertel diegene dan maar heel koeltjes dat ik CF heb. (Let de paniek in two minutes begin).
Eigenlijk pakt het altijd goed uit, of ik het nu tegen nieuwe klanten van de sportschool vertel, tegen een (tijdelijke) nieuwe tindervlam of een nieuwe vriendin of huisgenoot. Er wordt nooit moeilijk om gedaan, wat maar goed is ook. Het maakt de stap om het vertellen voor mij minder groot, en aangezien het RIVM daten ook weer heeft toegestaan zal ik Tinder maar weer downloaden, dan kan ik het weer vaker mededelen na date 4, mits behaald. 😉
Wil je meer weten over bijvoorbeeld mijn dateleven met CF en mijn CF-ervaringen? Stuur mij een berichtje op Instagram, @bylauren._
Steun mensen met taaislijmziekte
CF is nog altijd een ziekte die niet te genezen is. Om dit te veranderen, is nog veel onderzoek nodig. Wij zetten ons in voor een langer en beter leven met CF. Geef jij ook om taaislijmziekte?
Doneren »