Hoe overleef ik een kind?
03/06/2020
Door Rosalie van Gaalen
Steeds meer mensen met CF worden ouders. Alhoewel dit natuurlijk prachtig is, brengt deze volgende fase soms ook weer andere zorgen met zich mee.
Beetje vreemde titel wellicht. Hoe overleef ik een kind? Iedereen weet dat je kinderen niet overleeft, maar ondergaat en bid voor het beste. Grapje. Deze vraag kwam echter naar voren toen ik een tijdje geleden sprak met een vrouw met CF. Zij riep zoiets als dit en ik moest er zo om lachen. En de vraag is natuurlijk interessant. Naar aanleiding van mijn laatste blog over het krijgen van kinderen, kwamen er heel veel vragen. Ik had echt verwacht dat deze vragen zouden gaan over het medische traject dat we in moesten gaan om een kind te krijgen. Zoiets als naar welke kliniek zijn jullie gegaan? Welke hormonen moest je spuiten en deed het zeer? Echter, alle vragen kwamen van dames met CF die zich oprecht afvroegen: hoe doe je dat als je kindje er eenmaal is? Heeft dit effect op je gezondheid? Er lijkt dus meer interesse voor de volgende fase.
Vooropgesteld: ik ben natuurlijk niet degene met CF. Dat is mijn man Dirk-Jan. Ik ben gezond (tenminste dat denken we) en zelfs dan is een zwangerschap natuurlijk een behoorlijke aanslag op je lichaam. Laat staan als je CF hebt. Ook is elke zwangerschap weer heel anders en kunnen andere complicaties zich voordoen. Hoe is je gezondheid voordat je eraan begint? En als laatste weet je natuurlijk helemaal niet wat voor een kind je krijgt. Is het een huilbaby die de hele dag de complete tent bij elkaar gilt? Of heb je, zoals wij, een kind met heel veel energie die je helaas nooit even rustig in een hoekje kan zetten, maar er altijd bij moet zijn en de boel in de gaten moet houden? Kortom, ik kan er eigenlijk niks zinnigs over zeggen. Ik kan wel onze eigen ervaring delen en hopen dat je hier iets aan hebt.
In ons geval kan ik zeggen dat de gezondheid van mijn man er nooit onder leed. Natuurlijk zijn er in het begin meer slapeloze nachten, maar wij werden gelukkig gezegend met een kind dat meteen heel goed doorsliep.
En nog steeds. Joep is natuurlijk moe van de hele dag rennen, dat snap je. Verder kan je als gezonde partner (zeker als moeder) veel opvangen. Toen zoontje Joep met 2,5 jaar naar de peuterspeelzaal ging, werd hij natuurlijk vaker ziek. Al die rondvliegende bacillen bij die peuters. Dirk-Jan heeft dat zelf niet vaak opgepikt. Misschien iets meer een snotter hier en daar, maar niks ernstigs. Ook kreeg Joep elke winter wel de griep. Dankzij de griepprik werd Dirk-Jan daar nooit ziek van.
Al met al kan ik dus rustig stellen dat het voor Dirk-Jan nooit een nadelig effect heeft gehad op zijn gezondheid. Wel heeft hij altijd een goede longfunctieHoe goed de longen werken, vaak uitgedrukt in een percentage. Bij mensen met CF neemt de longfunctie langzaam af. Hierdoor hebben vooral volwassen met CF vaak een lagere longfunctie dan mensen zonder CF. en stabiele gezondheid gehad, waardoor hij misschien wel tegen een stootje kan. Ik durf te zeggen dat Joep juist een gunstig effect op hem heeft. Elke dag buiten spelen, voetballen, fietsen; je blijft er lekker actief van. Verder is het een cliché, maar het is absoluut waar in ons geval. Het krijgen van een kindje samen is het allermooiste dat er is.
Zeker als ze slapen.
Steun mensen met taaislijmziekte
CF is nog altijd een ziekte die niet te genezen is. Om dit te veranderen, is nog veel onderzoek nodig. Wij zetten ons in voor een langer en beter leven met CF. Geef jij ook om taaislijmziekte?
Doneren »