Middelbare scholen weer open: veilig voor pubers met CF?
27/05/2020
De overheid heeft op dinsdag 19 mei aangekondigd dat in navolging van de basisscholen per 2 juni de middelbare scholen weer leerlingen mogen ontvangen. Maar wat betekent dit voor leerlingen met CF? En kunnen leerkrachten met CF weer voor de klas staan? Om daarover duidelijkheid te krijgen, heeft de NCFS advies opgevraagd bij de Adviesraad Zorg en de Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).
Voordat je het advies in je opneemt, is goed om te weten dat het advies anders is dan aan het begin van de coronacrisis. Destijds luidde het advies voor iedereen (met CF) zoveel mogelijk binnen blijven, omdat er nog weinig over het virus bekend was. Nu weten experts veel meer over het coronavirus. Ze baseren zich op onderzoeken, ervaringen en (internationale cijfers), waaruit blijkt dat kinderen en jongeren minder vatbaar zijn en het ziekteverloop relatief mild is. Voor kinderen met CF geldt hetzelfde, waardoor zij weer naar school mogen.
Het advies
De (kinder)longartsen en microbiologenWetenschappers die gespecialiseerd zijn in micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels van de Adviesdraad zorg van de NCFS komen na overleg met de NVK tot het volgende advies voor jongeren die per 2 juni weer naar school zouden kunnen gaan:
Bij jongeren met chronische longaandoeningen, zoals CF, verloopt een infectie met het coronavirus in het algemeen niet ernstiger dan bij gezonde leeftijdsgenoten. Uit (inter)nationale ervaringen en publicaties in de afgelopen maanden is niet gebleken dat jongeren met onderliggende ziektes vaker of een ernstiger beloop van het coronavirus hebben. Gezien ook de milde presentatie van dit virus bij jongeren in het algemeen maken (kinder)longartsen zich niet meer zorgen dan bij andere verkoudheidsvirussen.
Voor de meeste jongeren met CF zijn dan ook geen extra voorzorgsmaatregelen nodig, anders dan de gebruikelijke adviezen die je eerder met jouw arts voor dit seizoen hebt afgesproken en de adviezen die het RIVM geeft. De Adviesraad Zorg vindt het daarom verantwoord dat jongeren met CF weer naar school gaan. Bij twijfel kun je met je eigen kinderlongarts overleggen wat het beste advies is voor jou/jouw kind.
Jongeren van ouders met CF
Jongeren spelen niet zo’n belangrijke rol in het doorgeven van het virus, blijkt uit onderzoek. Daarom kunnen zij, ook als zij zoon of dochter zijn van iemand met CF, weer naar school. Uiteraard dienen ook deze jongeren de bekende maatregelen van het RIVM in acht te nemen en bij thuiskomst eerst goed de handen te wassen.
Leerkracht met CF
In tegenstelling tot jongeren spelen contacten met ouders en andere leerkrachten wel een rol in het doorgeven van het virus. Volwassenen met CF behoren nog altijd tot de kwetsbare groepen, waardoor zij geadviseerd worden om thuis te blijven. Ben je leerkracht en zou je desondanks weer voor de klas willen staan of vraagt jouw school je om weer les te geven? Raadpleeg dan altijd je behandelend arts en/of arbo-arts en overleg met de school hoe zij de maatregelen hanteren. Tot slot geldt net als voor iedere andere leerkracht: ben je verkouden of heb je milde klachten? Blijf dan thuis om zo eventuele verspreiding te voorkomen.
Het zou kunnen dat je naar aanleiding van dit advies nog vragen hebt of twijfelt over of je je kind naar de middelbare school kunt laten gaan. Bekijk dan onze veelgestelde vragen (gewijzigd) en raadpleeg je behandelend arts of overleg met de school over hoe zij de maatregelen hanteren.
Meer nieuws
- ZiN adviseert VWS: Kaftrio ook voor kinderen van 6-11 jaar
- 23 mensen met zeldzame mutaties krijgen minidarmpjes-oproep
- Vitamine D verwijderd uit verzekerd basispakket, vergoeding blijft
- Acuut leveringsprobleem Creon 10.000
- Doorbraak: Positief besluit minister van VWS over Kaftrio!
- Vast bedrag voor studenten met taaislijmziekte
- Advies ZiN aan minister van VWS over Kaftrio: positief!
Steun mensen met taaislijmziekte
CF is nog altijd een ziekte die niet te genezen is. Om dit te veranderen, is nog veel onderzoek nodig. Wij zetten ons in voor een langer en beter leven met CF. Geef jij ook om taaislijmziekte?
Doneren »