Basisscholen weer open per 11 mei: veilig voor kinderen met CF?
22/04/2020
De overheid heeft op dinsdag 21 april tijdens de persconferentie aangegeven dat kinderen tot twaalf jaar vanaf 11 mei weer naar school kunnen. Dat is op zich een mooi bericht, maar de NCFS kan zich goed voorstellen dat dit bij ouders van kinderen met CF wisselende gevoelens oproept. Is naar school gaan nu wel veilig voor mijn kind met CF? En is naar school gaan veilig als ik als ouder CF heb/een longtransplantatie heb gehad?
Het is goed mogelijk dat je naar aanleiding van het onderstaande advies nog met vragen achterblijft, Bekijk dan onze Veelgestelde vragen (ook aangepast op de nieuwe maatregelen). Kun je ook daar het antwoord op je vraag niet vinden, dan adviseren we je altijd om je behandelend arts te raadplegen.
Het advies
De (kinder)longartsen en microbiologenWetenschappers die gespecialiseerd zijn in micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels van de Adviesraad Zorg van de NCFS sluiten zich aan bij de richtlijn van de kinderlongartsen van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en de overheid/RIVM met het volgende advies:
“Er zijn nog weinig gegevens over kinderen met CF. Uit (inter)nationale ervaringen en publicaties in de afgelopen twee maanden is echter niet gebleken dat kinderen met CF vaker (of een ernstiger beloop van) het coronavirus hebben. Gezien de milde presentatie van dit virus bij kinderen in het algemeen maken wij ons niet meer zorgen dan bij andere verkoudheidsvirussen. Elke virusinfectie geeft bij kinderen met CF kans op luchtwegklachten, maar met het coronavirus lijkt dat tot nu toe niet anders dan met andere luchtwegvirussen, dus voor jouw kind waarschijnlijk vergelijkbaar met het doormaken van een heftige verkoudheid. Voor de meeste kinderen zijn geen extra voorzorgsmaatregelen nodig, anders dan de gebruikelijke adviezen die je met jouw arts hebt afgesproken en de adviezen die het RIVM geeft. Mocht je twijfels of vragen hebben dan is het van belang dat je je hierin laat adviseren door jouw behandelend CF-arts.”
Indien je als ouder CF hebt/getransplanteerd bent, raden we je aan om dit advies te bespreken met je behandelend arts.
Toevoeging 23 april:
We snappen dat dit advies een ander beeld geeft van mensen met CF ten opzichte van het virus, ter vergelijking met wat eerder is geadviseerd door onze Adviesraad Zorg. De andere benadering is mogelijk omdat experts, ten opzichte van aan het begin van de coronacrisis, veel meer weten over het virus. Ze baseren zich op onderzoeken en ervaringen, waaruit blijkt dat zowel gezonde kinderen als kinderen met CF nauwelijks ziek worden. Daarnaast, als kinderen met CF wel corona hadden, waren er slechts milde verschijnselen, die thuis herstelden. Dit geldt ook voor volwassenen met CF: het verloop van het virus blijkt in vrijwel alle gevallen mild te zijn. Daarom vinden het RIVM en onze Adviesraad Zorg het gerechtvaardigd om kinderen (met CF) weer naar school te laten gaan.
Toevoeging NVK
NB: De Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) geeft onderstaand advies over ouders van kinderen met CF:
“Ouders van kinderen met een chronische ziekte kunnen in hun werk betrokken zijn bij de zorg voor mensen met COVID-19. Als deze ouders volgens de geldende regels goed worden beschermd, is er geen reden om niet aan het werk te gaan. Natuurlijk gelden ook de algemene richtlijnen van het RIVM, zoals handen wassen vóór het werk wordt verlaten en bij thuiskomst.”
Zie ook overzicht van informatie van de NVK over het coronavirus: Documenten COVID-19.
Meer nieuws
- ZiN adviseert VWS: Kaftrio ook voor kinderen van 6-11 jaar
- 23 mensen met zeldzame mutaties krijgen minidarmpjes-oproep
- Vitamine D verwijderd uit verzekerd basispakket, vergoeding blijft
- Acuut leveringsprobleem Creon 10.000
- Doorbraak: Positief besluit minister van VWS over Kaftrio!
- Vast bedrag voor studenten met taaislijmziekte
- Advies ZiN aan minister van VWS over Kaftrio: positief!
Steun mensen met taaislijmziekte
CF is nog altijd een ziekte die niet te genezen is. Om dit te veranderen, is nog veel onderzoek nodig. Wij zetten ons in voor een langer en beter leven met CF. Geef jij ook om taaislijmziekte?
Doneren »